Mapa - Vlcie Udolie
Poľovnícke združenie
PZ Vlčie údolie
Soboš 30
090 42 Okrúhle
IČO: 42 339 430

Recepty z bažanta

Bažant pečený s jablkami
1,6 kg očisteného bažanta, mleté čierne korenie, 1 lyžičku soli, 150 g slaniny, 1,5 dl jablkového muštu, 2 lyžice brandy, 25 g teľacieho výpeku, 100 g masla, 800 g jabĺk
Očistený, na ohni opálený, umytý a osušený bažant sa osolí, okorení, obalí tenkými plátkami slaniny a upevní motúzom. Pripravený bažant sa uloží na pekáč a dá do rúry pomaly piecť. Po 20 minútach sa podleje jablčným muštom, brandy a pečie sa domäkka. Počas pečenia sa polieva vlastnou šťavou. Upečený bažant sa vyberie, do šťavy sa pridá polovica masla, teľací výpek, na osminky nakrájané, olúpané, na masle podusené jablká a spolu sa krátko podusia. Opečený bažant sa po odstránení motúza nakrája na štvrtky a na tanier sa kladie polovica zadnej a prednej štvrtky, polejú sa šťavou a obložia osminkami jablka. Vhodná príloha: rôzne upravené zemiaky.


Bažant plnený mäsovou plnkou
1,6 kg očisteného bažanta, 1 lyžičku soli, 200 g bravčového pliecka, 2 krajce sendviča (žemle), 2 lyžice mlieka, 2 vajcia, 100 g šunky, mleté čierne korenie, 50 g slaniny, 3 lyžice masla
Očistený, na ohni opálený, umytý, osušený a mierne osolený bažant sa naplní pripravenou mäsovou plnkou. Naplnený bažant sa obalí tenkými plátkami slaniny a previaže motúzom. Potom sa vloží do pekáča s maslom a dá do rúry pomaly domäkka piecť. Počas pečenia sa polieva vlastnou šťavou a podľa potreby dolieva vodou. Porcia plneného bažanta sa podáva s plnkou a podlieva šťavou. Plnka: K najemno zomletému bravčovému pliecku s olúpaným sendvičom, navlhčeným mliekom, sa pridajú žĺtky, na drobné kocky nakrájaná šunka, všetko sa osolí, okorení a dobre vymieša. Vhodné prílohy: varené zemiaky s petržlenovou vňaťou, jemnejšie zeleninové šaláty alebo kompót.


Bažant na český spôsob
1,6 kg očisteného bažanta, 60 g slaniny, 1 lyžičku soli, 1 cibuľu, 60 g husacej pečene, po 4 zrnká nového a čierneho korenia, 1 lyžičku hladkej múky, 1 čerstvý šampiňón, 1 lyžicu masla
Očistený, rozmrazený bažant sa opáli nad ohňom, umyje a osuší. Prsia a stehná sa prešpikujú polovičnou dávkou slaniny nakrájanej na prúžky a mierne sa osolia. Na drobné kocky nakrájaný zvyšok slaniny spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou sa opraží na masti. Do základu sa vloží očistená, na rovnomerné plátky nakrájaná husacia pečeň, opečie sa z obidvoch strán a vloží do čistej nádoby. Do základu sa pridá korenie a vloží sa pripravený bažant, zastrekne vodou a vloží do rúry piecť. Počas pečenia sa bažant polieva vlastnou šťavou, ktorá sa dolieva podľa potreby vodou. Dozlata a domäkka upečený bažant sa vyberie a vloží do čistej nádoby. Šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, krátko opraží a zaleje vodou, zamieša a povarí. Do šťavy sa vložia šampiňóny nakrájané na plátky a podusené na masle, opečená husacia pečeň, krátko sa povarí a dochutí soľou. Na porciu sa podáva štvrtka bažanta, ozdobí sa plátkom opečenej pečene a podleje šťavou so šampiňónmi. Vhodné prílohy: rozlične upravené zemiaky, brusnice alebo kompót.


Plnené bažantie prsia
1 kg bažantích pŕs, polovicu lyžičky soli, 100 g teľacieho pliecka, 100 bravčových odrezkov, 2 lyžice brandy, 2 vajcia, 1,5 dl sladkej smotany, zmes divého korenia, 100 g hydinovej pečene, 150 g oravskej slaniny, 150 g cibule, 100 g masla, 1 lyžicu hladkej múky, 1 citrón, 1 dl hovädzieho vývaru, 75 g konzervovanej cibule - perlovky
Očistené a vykostené bažantie prsia s kožou sa umyjú, osušia a naplnia pod kožou pripravenou plnkou. Naplnené prsia sa obalia do tenkých plátkov slaniny a upevnia sa motúzom. Na masle sa spení nadrobno nakrájaná cibuľa, na ktorú sa uložia plnené prsia, osolia, podlejú časťou vývaru a pod pokrývkou dusia domäkka. Udusené mäso sa vyberie, výpek vydusí na tuk, zapráši múkou, krátko opraží, zaleje vývarom, zamieša a zavarí. Nakoniec sa pridá smotana, povarí, dochutí soľou, citrónovou šťavou a precedí. Do precedenej omáčky sa vložia perlovky a prehrejú. Pri podávaní sa odstráni motúz a prsia sa polejú omáčkou. Plnka: Teľacie pliecko a bravčové odrezky sa zomelú najemno, pridá sa soľ, zmes mletého divého korenia, žĺtky, tretina smotany, na drobné kocky pokrájaná, očistená, blanšírovaná hydinová pečeň a dobre sa zamieša. Vhodná príloha: zemiakové krokety.


Vývar z bažanta
1 bažanta, 1 l hovädzieho vývaru (voda, 4 kocky), 1 lyžička soli, 50 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 2 rajčiaky, celé čierne a nové korenie, borievky, vegetu, petržlenovú vňať
Očistený, vypitvaný, umytý bažant sa drezíruje a upevní motúzom, osolí, vloží do rúry krátko piecť (môže sa tiež rozsekať na štvrtky a piecť). Pečený bažant sa vloží do vhodnej nádoby, zaleje studeným vývarom a nechá zovrieť. Pridá sa nahrubo rozdrvené korenie, nahrubo nakrájaná cibuľa, nakrájané rajčiaky a pomaly sa varí. Počas varenia sa pridá na hrubé kusy nakrájaná zelenina a spolu sa varí domäkka. Uvarené mäso sa vyberie a vývar sa precedí. Pred podávaním sa podľa potreby dochutí polievkovým korením. Mäso sa oberie, nakrája na rezance a pri podávaní sa vkladá do polievky spolu s najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. (Ako ďalšia vložka sa môžu použiť domáce rezance, knedličky zo zverinového mäsa.) Podľa tejto receptúry sa môže pripraviť aj vývar z jarabíc.