Mapa - Vlcie Udolie
Poľovnícke združenie
PZ Vlčie údolie
Soboš 30
090 42 Okrúhle
IČO: 42 339 430

Recepty zo zajačieho mäsa

Zajac dusený na zelenine
1 zajac, soľ, rastlinný olej, 2 mrkvy, 1 petržlen, polovica zeleru, 1 cibuľa, celé čierne a nové korenie, bobkový list, tymian, nadrobno posekaná zelerová vňať
Zajaca očistíme, umyjeme a osolíme. Do rozohriateho rastlinného oleja vložíme pripraveného zajaca, očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu posekanú nadrobno a opražíme. Potom pridáme celé čierne a nové korenie, bobkový list a tymian, podlejeme vodou, prikryjeme a udusíme. Počas dusenia podľa potreby podlievame. Pred podávaním posypeme nadrobno posekanou čerstvou zelerovou vňaťou. Vhodnou prílohou môže byť hlávkový šalát.


Dusený zajac na čerstvých hubách
1 zajac, soľ, mleté čierne korenie, rastlinný olej, 1 cibuľa, 200 g čerstvých húb, mletá červená paprika, drvená rasca, voda, 2 mladé cibuľky
Očisteného a umytého zajaca rozporciujeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opražíme v rozohriatom rastlinnom oleji zo všetkých strán. Potom pridáme cibuľu posekanú nadrobno a očistené huby pokrájané na plátky, všetko spolu opražíme, posypeme mletou červenou paprikou a drvenou rascou, podlejeme vodou a prikryté udusíme do mäkka. Podávame posypané očistenými mladými cibuľkami pokrájanými nadrobno. Vhodnou prílohou sú rôzne zeleninové šaláty, ktoré si každý zvolí podľa vlastnej chuti, pričom treba pamätať na vhodnosť kombinácie s hlavnou živočíšnou skupinou.


Pečený zajac na slanine
1 kg zajaca, 100 g slaniny, 1 lyžičku soli, 2 lyžice masti, 3 cibule, po 4 zrnká nového a čierneho korenia, 1 lyžičku hladkej múky
Očistená, umytá, osušená predná a zadná časť zajaca sa upraví nasledovne. Chrbát a zadné stehná sa odblania a prešpikujú prúžkami slaniny, predná sa rozseká na kusy (asi 3 kusy na porciu) a každý kus sa pretiahne prúžkami slaniny. Na polovičnom množstve masti a štvrtine slaniny nakrájanej na kocky sa opraží dozlata nadrobno nakrájaná cibuľa, pridá sa nahrubo rozdrvené korenie a zastrekne sa vodou. Do základu sa vloží pripravené mäso a pečie sa v rúre domäkka. Počas pečenia sa mäso obracia, polieva šťavou a podľa potreby dolieva vodou. Upečené mäso sa vyberie a uchová v teple. Na zvyšku masti s múkou sa pripraví zápražka, zahustí sa ňou šťava, dobre zamieša (aby sa nevytvorili hrčky, lebo šťava sa necedí) a prevarí. Pred koncom varenia sa šťava dochutí soľou. Pri príprave celého zajaca sa podáva kúsok zadného a kúsok predného mäsa. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, ryža, jemnejšie druhy zeleninových šalátov, kompóty.


Zajac na smotane
800 g zajačieho mäsa (stehná a chrbát), 4 plátky údenej slaniny, 5-6 lyžíc pokrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 1 cibuľa, soľ, 2 lyžice tuku, korenie celé čierne a divoké, 1 bobkový list, 1 lyžica múky, trochu cukru, 1/4 citróna, 1 lyžica horčice, ocot, 1 dl smotany, 1 lyžica masla, 0,5 dl bieleho vína
Upravený zajačí chrbát a stehná pretiahneme hranolčekmi údenej slaniny. Očistenú a na kúsky pokrájanú koreňovú zeleninu s cibuľou vložíme do polovice teplého tuku, opražíme, dolejeme vodou, pridáme korenie, prevaríme, vložíme pripravené mäso a prikryté dusíme v rúre. Počas dusenia mäso obraciame, polievame výpekom a keď treba, podlievame vodou. Mäkké mäso preložíme na dosku a keď trochu vychladne, kosti odstránime a mäso pokrájame na úhľadné plátky. Zo zostatku tuku a z múky pripravíme zápražku, zeleninovú šťavu zahustíme, rozmiešame, pridáme horčicu, cukor, ocot, citrón, a 15minút varíme. Uvarenú omáčku rozmixujeme alebo pretrieme cez sito, prevaríme, zjemníme smotanou, prípadne aj bielym vínom, vložíme vykostené a pokrájané mäso, dobre prehrejeme. Nakoniec opražíme na drobné kocky pokrájaný zostatok údenej slaniny a vmiešame do hotového pokrmu. Vhodnou prílohou sú žemľové knedle a brusnicový alebo ríbezľový kompót.


Zajačia paštéta
1 zajaca, 250 g údenej slaninky, veľa petržlenovej vňate, tymian, soľ, čierne mleté korenie, 200 až 300 g cibule, 1 klinček, 250 g hladkej múky, 2 vajcia
Zajaca upečieme a oberieme mäso z kostí. Mäso spolu so slaninkou, petržlenovou vňaťou, tymianom, cibuľou, korením, klinčekom dvakrát pomelieme. Hmotu vložíme do formy (srnčí chrbát a podobne), prikryjeme cestom zamieseným z múky a vajec. Pečieme v mierne vyhriatej rúre. Podávame vychladnutú.


Zajac na horčici
2 lyžice horčice, 100 g údenej slaniny, mäsový vývar, 1 lyžicu kečupu, 300 g hladkej múky, 0,2 dl bieleho vína
Zajaca pokrájame na menšie kúsky a osolíme. Potrieme horčicou a obalíme tenkými plátkami slaniny, ktorú prichytíme ihlicami. Prudko opražíme, podlejeme mäsovým vývarom, pridáme kečup a udusíme do mäkka. Šťavu vydusíme na tuk a zaprášime hladkou múkou. Opražíme, zalejeme bielym vínom a trochou vývaru. Porcie zajaca predhrejeme v omáčke.


Zajac na čierno
1 zajaca, 3 lyžice oleja, soľ, 1 cibuľa, 150 g koreňovej zeleniny, 1 lyžička cukru, celé čierne a nové korenie, 1 bobkový list, 1 lyžica octu, mäsový vývar, 30 g hladkej múky, 30 g postrúhaného perníka, 3 lyžice slivkového lekváru, 1 dl červeného vína
Zajaca rozporciujeme, umyjeme, osušíme a prudko opečieme v rozohriatom oleji. Osolíme, pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno a očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, osladíme a ešte trocha opražíme. Polom pridáme celé čierne a nové korenie, bobkový list, ocot a mäsový vývar, prikryjeme a udusíme do mäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame. Mäkké mäso vyberieme a odložíme do tepla. Šťavu vydusíme na tuk, poprášime múkou a opražíme. Pridáme postrúhaný perník a slivkový lekvár, zalejeme trochou vývaru, povaríme a dochutíme vínom. Nakoniec vyberieme koreniny, šťavu so zeleninou pretrieme, vložíme späť mäso a spolu zohrejeme.


Zajac na krčmársky spôsob
1 očisteného zajaca, 2 dl bieleho vína, soľ, 6 vetvičiek čerstvého rozmarínu, dve celé hlávky cesnaku, 4 lyžice olivového oleja, hladkú múku, 2 vetvičky čerstvého tymianu, 3 vajcia, strúhanku, olej na vyprážanie
Očisteného zajaca nakrájame na porcie, ktoré poukladáme do železného kastróla. Podlejeme bielym vínom, posolíme, pridáme 4 vetvičky rozmarínu a dve neošúpané hlávky cesnaku prekrojené cez všetky strúčiky na polovice. Mäso pokvapkáme olivovým olejom. Dusíme približne 1,5 hodiny, až kým sa nezačne mäso oddeľovať od kosti. Počas dusenia podlievame, ak je to potrebné, vodou, pričom sa snažíme, aby v nádobe bolo minimálne množstvo tekutiny. Udusené mäso necháme takmer vychladnúť. Mäso obalíme v hladkej múke, ktorú sme zmiešali s lístočkami tymianu. Jednotlivé porcie obalíme v rozšľahaných vajciach a napokon v bielej strúhanke. Mäso vypražíme vo väčšom množstve veľmi horúceho oleja. Vypražiť môžeme aj 4 polovice hlávok cesnaku. Počas vyprážania vložíme do oleja, na 20 sekúnd, dve vetvičky čerstvého rozmarínu.